Парламентът промени по бързата процедура Правилника за организацията и дейността на

...
Парламентът промени по бързата процедура Правилника за организацията и дейността на
Коментари Харесай

Управляващите взеха експресно Комисията за спецслужбите от Възраждане, опозицията се разгневи

Парламентът промени по бързата процедура Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, съобщи кореспондент на " Фокус "

Управляващото болшинство от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи предложиха план на решение, с което ротационният принцип на Комисията за надзор над службите да бъде преустановен. Вместо това пленарната зала ще би трябвало да излъчи непрекъснат ръководител и състав. В него имаше и предложение на " ИТН ", касаещо дребните парламентарни групи и опцията те да изпращат депутати и в трета комисия заради дребния брой на депутати, само че без да получават възнаграждение за това. То обаче бе отхвърлено. 

Проекторешението бе прегледано като изключителна точка в днешния дневен ред единствено няколко часа, откакто Правната комисия го одобри. 

Формалните претекстове за смяната в Комисията за спецслужбите са свързани с това, че тя не можела да работи дейно. Тя не провеждала постоянно своите съвещания, не внасяла отчети по доклади и законопроекти, а постоянно била и бойкотирана, съгласно ръководещите съзнателно, с цел да не може да приема решения. 

В реалност обаче Делян Пеевски съобщи в края на предходната седмица, че председателстване на " Възраждане " съставлява опасност за националната сигурност и назова третата политическа мощ " проруска партия ".

В хода на дебата опозицията атакува ръководещите. Според Ивайло Вълчев ръководещите се опитвали да отстранен опозицията. Той сподели, че това е нарушаване на европейската процедура, само че предизвести, че се всички тези дейности се виждали от обществото. 

Атанас Зафиров от Българска социалистическа партия съобщи, че в последните 10 години постоянно в Народното събрание е Комисията за противопоставяне на корупцията е била давана на опозицията като инструмент за надзор върху ръководещите. В 49-ото Народно заседание това не се е случило.

Николай Дренчев, който трябваше да оглави Комисията за надзор над службите, съобщи, че претекстовете в плана на решение са неистина. Според него комисията е работила доста добре от самото начало. Той сподели още, че дневният ред се определял от ръководещите. 

Явор Божанков от ПП-ДБ пък напомни, че точно Дренчев бе споделил преди година, че " Путин  не бил направил блицкрийг в Украйна ". Според Божанков това би дало неверен сигнал към партньорстките на България служби. Той бе безапелационен, че " Възраждане " не трябвало да ръководи комисията.

" Публичните претекстове, че са прави, тъй като Възраждане са русофилска партия, нямат нищо общо с истината. Сега за какво скачате. Вие сте го приели този устав и вие знаете, че ще пристигна реда на " Възраждане “, съобщи Нинова.

Според нея същинската причина да се внесе такова решение е разцеплението в ПП-ДБ и държанието на Бойко Рашков.

Нинова сподели, че Рашков е дал своя вот " срещу “ законопроект на Министерския съвет, а по този метод ръководещите били изгубили болшинството.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР